Här finns bilder från lektionernas whiteboardtavlor samt planering och information inför läxor, förhör och prov. Det kommer även att läggas upp lämpliga länkar som kan användas utav dig som elev.
- Biologins historia
- Bläckfisk attackerar krabba
- Blötdjur - powerpoint
- Blötdjur - trailer
- Ekologi
- Ekosystem
- Ekosystemtjänster
- En cellsam historia - huden
- Evidence of evolution
- Evolutionens grundpelare
- Fem små filmer om evolution
- How wolves change rivers
- Hur hjärnan lär
- Populationer
- Ryggradslösa djur - leddjuren
- Ryggradslösa djur - urdjur till blötdjur
- Sjöborrens liv
- Sjögurka filtrerar sand
- Sjöstjärna äter mussla
- Skogens ekosystemtjänster
- Skärmgenerationen
- Testa dig själv! Kan du delarnas namn?
- Tre typer av celler
- UR-film om snygga hanar
- Vattnets kretslopp
torsdag 2 december 2021
onsdag 24 november 2021
måndag 22 november 2021
onsdag 17 november 2021
Onsdag med konkurrens och balans, prat om pandemier och barn i Kina
Vi pratade om att naturen själv reglerar balans oftast, frågan är om pandemier som covid-19 är ett tecken på att naturen tycker att det är nog och att det behöver rensas på antalet människor för att jorden ska överleva?
Att en flughona kan få så många ägg att flugungarna skulle täcka Afrikas yta, men att det inte sker.
tisdag 16 november 2021
måndag 15 november 2021
onsdag 20 oktober 2021
tisdag 19 oktober 2021
måndag 11 oktober 2021
onsdag 6 oktober 2021
onsdag 29 september 2021
måndag 20 september 2021
måndag 13 september 2021
onsdag 8 september 2021
Onsdag och repetition av måndagens vikarielektion
Vi upptäckte att arvsanlag, cellplasma och cellmembran finns i alla typer av celler. Det som skiljer sig markant är att bakteriecellen inte har en cellkärna som omsluter arvsanlagen.
Växtcellen är också den enda med de gröna klorofyllkornen - som ju är förutsättningen för att vi ska kunna leva här, eftersom det är med hjälp av dem som fotosyntesen kan äga rum (som för övrigt innebär att växten tar in vatten och koldioxid, och med hjälp av solljuset producerar sin egen mat (druvsocker) och som rest skickar ut sitt avfall ut ur bladen - syret. Och det är ju en himla tur för oss, som behöver just syret).
Växtcellen har också ett cellsaftrum.
Alla andra celler utom djurcellen (den som vi är uppbyggda av) har också cellvägg utanför membranet.
onsdag 1 september 2021
onsdag 25 augusti 2021
En organisms behov
Välkomna hit 7C!
En organism behöver kunna göra allt detta för att överleva som art.
Läxa till måndag blir att läsa sid 16 i häftet. Ni har också fått kalendrar idag, och jag ser fram emot att se hur er studieteknik kommer att blomstra framöver!
torsdag 27 maj 2021
torsdag 20 maj 2021
torsdag 6 maj 2021
Torsdag på plats
Idag tittade vi på våra växter, mätte dem och sen fick ni även fatta ett, kanske ödesdigert, beslut om hur de skulle få fortsätta sitt liv. Skulle de som stått i skåpet ställas ut i solen med hopp om att klorofyllen skulle aktiveras, och kommer de i så fall vara starka nog att kunna fortsätta att växa, med eller utan stöd? Ja, det fick ni välja själva nu. Flera av er "befriade" sina skåpsväxter, medan den grupp som ställt ut sin skåpsväxt förra veckan (och som omedelbart blivit grön och börjat tillverka både blad och utskott) nu valde att ställa in den igen, för att se vad som händer.
Dessutom gör vi ett försök att få fram salt ur saltat vatten, genom att "leka saltbassäng" och ställa en petriskål i fönstret. Tanken är att vattnet ska avdunsta och att saltet ska bli kvar i skålen. Precis det som sker i naturen - havsvattnets vattenmolekyler avdunstar men saltet stannar i havet, så att regnet som kommer ner, när vattenångan kondenserat och bildat moln, är sötvatten!
Vi hann också med att prata om hur salthalt i eller runt om en kropp/cell påverkar den. Högre salthalt inuti kroppen jämfört med vattnet utanför gör att vattnet tränger in i kroppen för att "späda" koncentrationen av salt. Tvärtom så gör saltvatten runt en kropp att vattnet inuti kroppen vill gå ut ur kroppen för att späda ut salthalten i det omgivande vattnet.
Detta förhållande får till följd att om till exempel en död kropp ligger i sötvatten kommer den att svälla upp, medan en kropp i saltvatten kommer att torka ut och skrynklas ihop. Intressant! Det måste vi testa, men med något mindre allvarligt, ett par morötter eller potatisar kanske? Jag fixar! :)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)