Hej!
Idag kikade vi på våra växter och noterade i våra böcker vad som hade hänt sen i måndags då vi planterade dem.
I någon grupps kruka kunde man ana att det börjat växa ut en liten grodd, att den börjat gro.
Sedan gick vi igenom olika synsätt på hur jorden kommit till, dels "varde ljus och det vart ljus, och Gud såg att det var gott och..." samt det mer naturvetenskapliga synsättet med the Big bang.
Vi jämförde olika rävtyper - fjällräv, skogsräv och ökenräv, för att visa på en arts förmåga att anpassa sig till omgivningen. Det är nämligen de som bäst kan ta vara på resurserna på en plats och anpassa sig till läget och förutsättningarna som överlever och får föra sina gener vidare.
Om detta förde en vetenskapsman vid namn Charles Darwin teorier - survival of the fittest. Ordagrant "överlevnad för den mest anpassaningsbara".
Att anpassa sig och ändra om egenskaper inom en art tar lång tid, och förändringarna leder fram till, eller tvärtom (?), det som vi kallar
evolutionen.
Vi såg på tre av de fem små korta filmerna om evolution som finns med i länklistan. Filmer med den energiske Jesper Rönndahl. Titta på dem igen, visa för nån där hemma, och försök sammanfatta innebörden av dem.
I morgon ska vi dels se vidare på filmer och dels få arbeta med text från boken i ämnet. Vi ska förhoppningsvis också hinna sätta en höinfusion.
Varför ser de ut som de gör?
Mvh Frida