måndag 13 november 2017

Frågorna inför provet, att öva på

Ni har jobbat med Minns Du?-frågorna på båda områdena. Det är grundnivån. Vill ni så tar ni även Förstår Du?. 

Bladet med gula fält skrev jag för att ni skulle slippa göra det själva, så det är istället för att läsa hela kapitlet om ryggradsdjur. 

Det mesta på provet blir att sätta rätt djur i rött grupp, egenskaper och utvecklingssteg som skett. Någon vidare fråga om evolutionära tankar kommer också. 

Titta gärna på filmerna som finns i bloggen igen!

Mvh Frida

onsdag 8 november 2017

Test torsdag v.46

Nu sitter vi och läser det sista utav veckans tre pass, och vi har kommit överens om att vi har ett prov på området som vi jobbat med på torsdag. Det kommer att handla om alla de ryggradslösa djurgrupperna, och något litet om ryggradsdjuren enligt det papper ni fått av mig med gula understrykningar.

Det kommer att bli det sista vi gör tillsammans, sedan väntar ny NO-period med nytt ämne för er i 7C. Det kommer att kännas tomt utan lektionerna med er, det har varit och är ett sant nöje att jobba med er.

Mvh Frida

torsdag 19 oktober 2017

Äntligen klara med faktan!


Idag började vi äntligen med att jobba med frågorna i boken till hela avsnittet om ryggradslösa djur. Nästa gång fortsätter vi med det i våra grupper.

måndag 16 oktober 2017

Måndag


Jobbade vidare med leddjuren. Vi kollade kort film på enkelfoting som bråkade med en skorpion. En mångfoting mot ett spindeldjur alltså! ;)

Måndag

Jobbar vidare med leddjuren och deras olika undergrupper.

torsdag 12 oktober 2017

Torsdag igen!


Vi tittade på filmen från UR på bloggen, om ryggradslösa djur. Vi lärde oss att spindlar kryper ur sitt skinn, att spindeldjur har 8 ben och två kroppsdelar, medan insekterna har 6 ben och tre kroppsdelar. Ofta har insekterna 4 vingar, två på varje sida. Helt synliga (fjäril), täckvingar som är hårdare och täcker flygvingarna som ligger inunder (skalbagge), eller helt tillbakabildade som hos den vandrande pinnen! 

onsdag 4 oktober 2017

Tagghudingar!


Repetera alla djurgrupper till nästa gång. Urdjur, svampdjur, nässeldjur, maskar och tagghudingar. 

torsdag 14 september 2017

Torsdag




Vi kikade i mikroskop redan förra lektionen, och idag fick ni göra egna preparat. Vi lärde oss något om vilka små djur det är som vi kan se när vi tar upp en droppe hövatten som stått till sig en vecka lite drygt.

Nu kommer vi in på den evolutionära utvecklingen av vår världs organismer, på riktigt!

Trevlig helg! 

torsdag 7 september 2017

Förhör och smygtitt i mikroskop


Vi testade av frågorna 1-6 på Minns Du. Sedan jobbade vi vidare och samtidigt fixade Frida ett preparat från sin insida kind i munnen. Resultatet ser ni på bilden! 
Vad är det vi ser?

måndag 4 september 2017

4/9






Till nästa gång repeterar ni alla anteckningar vi gjort. 
/Frida


torsdag 31 augusti 2017

Torsdag 31/8




Vi kollade växterna och idag syntes det att det var de i mörker som hade kommit längst i sitt växande! Lite konstigt?! 
Men det fanns bra förklaring i klassen, får se om det stämmer framöver. :)



onsdag 30 augusti 2017

Onsdag 30/8

Hej!
Idag kikade vi på våra växter och noterade i våra böcker vad som hade hänt sen i måndags då vi planterade dem.
   I någon grupps kruka kunde man ana att det börjat växa ut en liten grodd, att den börjat gro.

Sedan gick vi igenom olika synsätt på hur jorden kommit till, dels "varde ljus och det vart ljus, och Gud såg att det var gott och..." samt det mer naturvetenskapliga synsättet med the Big bang.

Vi jämförde olika rävtyper - fjällräv, skogsräv och ökenräv, för att visa på en arts förmåga att anpassa sig till omgivningen. Det är nämligen de som bäst kan ta vara på resurserna på en plats och anpassa sig till läget och förutsättningarna som överlever och får föra sina gener vidare.
   Om detta förde en vetenskapsman vid namn Charles Darwin teorier - survival of the fittest. Ordagrant "överlevnad för den mest anpassaningsbara".
   Att anpassa sig och ändra om egenskaper inom en art tar lång tid, och förändringarna leder fram till, eller tvärtom (?), det som vi kallar evolutionen.

Vi såg på tre av de fem små korta filmerna om evolution som finns med i länklistan. Filmer med den energiske Jesper Rönndahl. Titta på dem igen, visa för nån där hemma, och försök sammanfatta innebörden av dem.

I morgon ska vi dels se vidare på filmer och dels få arbeta med text från boken i ämnet. Vi ska förhoppningsvis också hinna sätta en höinfusion.



Varför ser de ut som de gör?
Mvh Frida